Минимум един имот в чужбина имат богаташите у нас 28.07 | 21:55

Заможните българи отделят между 1500 и 2000 лв. за хранителни стоки на едно пазаруване

От iNews.bg

Богаташите у нас имат минимум един имот в чужбина и два-три в България. Повечето от тези хора са спечелили поне по един милион лева през последната година. Останалите пък са разполагали с годишен доход в порядъка на 300 до 900 хил. лв., съобщава в-к "24 часа". Нашенците, които припечелват между 30 и 50 хил. лв. годишно пък влизат в графата на средната класа. Те имат поне по едно собствено жилище, а често и по две. Българите, разполагащи с по-малко пари от тези, живеят предимно в панелки, които не винаги са на тяхно име.

Въпреки това 40% нашенците, влизащи и в трите групи обаче, имат ипотечен заем. Стойностите на кредитите са разнообразни – от 20 хил. до 900 хил. лв.

Почти всички българи, независимо заможни или с по-скромни доходи, имат автомобил. Разбира се разликата при автомобилите е в техния брой и марка. Родните богаташи се радват на средно по три коли. 65% от нашенците, които се причисляват към средната класа, разполагат с поне две возила. Почти 50 на сто от по-бедните българи също имат автомобил, но в повечето случаи той е втора ръка.

По отношение на средствата, отделяни за храна, разликите са големи. На едно ходене до магазина 80% от заможните българи харчат между 1500 и 2000 лв. Представителите на средната класа пазаруват за 800 до 1300 лв. Нашенците с най-ниски доходи отделят не повече от 100 до 200 лв., когато са на пазар.

Що се отнася до почивките на нашенците, 80 % от заможните българи се отправят на екзотична екскурзия поне четири пъти в годината. 60% от представителите на средната класа пък си позволяват това веднъж годишно, а 40% - до два пъти. 80 на сто от нашенците с най-ниски доходи признават, че си могат да си вземат кратък отпуск като по време на него отиват на гости на приятели и близки в страната или почиват по родни курорти.

Водещи

Най-четени