Миньорите в "Горубсо" ще стачкуват, ако не им се плати днес 18.08 | 18:05

Последното споразумение между синдикатите и "Горубсо" е от 1 август

От Елица Елефтерова

Цели четири месеца продължава неизплащането на три заплати в "Горубсо", Мадан, където работят над 700 души в момента. От всички служители на предприятието над 600 са синдикални членове на КНСБ, пише econ.bg.

Последното споразумение между синдикатите и "Горубсо" е от 1 август, когато заедно със собственика на мините Валентин Захариев е договорено да се изплатят възнагражденията на работниците в "Горубсо" и увеличение на възнагражденията на работещите в ОЦК-Кърджали.

До 5 август в "Горубсо" трябваше да са платени всички стари заплати – за май и юни, а заплатата за юли да бъде платена регулярно, т.е. преди празника на миньорите и преди Рамазана (празникът започна на 1 август - бел. авт.). "Знаете, че в този регион хората имат религиозен празник, който е изключително важен за тях, и не е морално да се постъпва така с работниците", коментира Пламен Димитров - президент на КНСБ.

Според синдикалиста няма основание за забавянето на парите, особено сега когато цените на оловото и цинка са изключително високи.

Димитров каза, че към настоящия момент Захариев е в Мадан, свикал е събрание и се очаква до утре да стане ясно дали и кога ще бъдат изплатени възнагражденията. Ако това не стане, Димитров е категоричен, че КНСБ ще подкрепи миньорите при евентуални протести и стачни действия.

В ОЦК-Кърджали заплатите са изключително ниски – 450-500 лв. е средната работно възнаграждение в комбината.
Според Димитров е възможно работните заплати във въгледобива да бъдат увеличени поне с 20-30%.

Най-четени