Миньорите ще блокират магистрали 05.04 | 10:13

Служителите на „Мини Марица-изток“ искат да се върнат отново на работа

От Десислава Маданска

Миньорите ще блокират магистрали, ако въгледобивът не заработи отново и служителите не се върнат на работа от принудителните си отпуски.

Няма да допуснем да се стигне до положението, в което изпадна ВМЗ-Сопот, категорични бяха от миньорския синдикат, съобщи bTV.

През март изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов заяви, че до месец трябва да стартира процедурата по раздържавяване на закъсалия оръжеен завод.

Служителите на "Мини Марица-изток" заявиха, че протест ще има, когато мините са пред спиране, като сега настояват да се върнат на работа. Според тях смяна на собственика на предприятието не е решение.

По думите им липсата на работа заради слабото потребление на ток води както до загуби за компанията и за работещите в нея, така и за община Раднево.

Те обясниха, че за изграждането на нова канализация в района се разчита основно на парите, които предприятието плаща като концесионна такса на икономическото министерство, които после отново се връщат към тях.

По думите на кмета на общината Юлиан Илчев, ако концесионната вноска не бъде изплатена, ще трябва да бъдат спрени три проекта – канализацията на два квартала, която струва 53 млн. лв. и строежа на пречиствателна станция за 39 млн. лв.

От своя страна зам.-изпълнителният директор на компанията Иван Караиванов заяви, че част от последната вноска е изплатена въпреки забавянето.

Водещи

Най-четени