Митничарите ще ни питат за произхода и на под 10 хил. евро 15.06 | 10:20

Лицата, пренасящи тази сума, ще дават информацията устно, предвижда проект за промени на Валутния закон

От iNews.bg

При съмнения митничарите ще могат изискват устно обяснение за произхода и на средства под 10 хил. евро или тяхната равностойност при пренасяне през границата. Данните ще бъдат вписвани в специален регистър, а информацията ще се пази пет години.

Това предвижда проект за промени на валутния закон, качен на страницата на Народното събрание.

В момента до 10 хил. евро не се декларират пред митническите власти - пътуващите преминават през т.нар. "Зелен коридор", указващ, че няма нищо за деклариране.

Вносител е Министерският съвет. В текста е записано още, че пренасянето на сума над 25 хил. лева през границата задължително трябва да бъде декларирано на границата на страната. За целта е са необходими още и удостоверение от НАП за наличие или липса на задължения или документ, удостоверяващ, че лицето не е вписано в регистъра на агенцията.

Пренасянето на парични средства чрез пощенски пратки е забранено, с изключение на пратки с обявена стойност. Забраната обаче не се отнася за Българската народна банка или за търговските банки, са предвидили вносителите.

При спазване на изискванията на Валутния закон лицата могат да пренасят през държавната граница неограничен размер на парични средства или благородни метали и скъпоценни камъни. Изключение се прави за културните ценности, които се декларират по специален ред.

Водещи

Най-четени