Млади, без доход, но с дългове 12.03 | 09:15

Финансовата култура на българите расте

От Петя Бързилска

Млади хора в началото на 20-те си години без доход обобщават профила на длъжника през последната година. Това стана ясно от думите на Милена Виденова от Асоциацията на колекторските фирми.

Наблюдава се промяна на профила на длъжника по отношение на физическите лица, заяви Виденова.

"Ако това преди години е бил мъж на средна възраст 40-45 години от Северна или Северозападна България, сега това е мъж или жена на 20-23 години, без постоянен доход, жител на голям град", обясни специалистът пред БНР.

Тя заяви, че що се отнася до фирмите се очаква фирмената задлъжнялост да намалее или се задържи. По думите ѝ обаче това продължава да бъде голям проблем, защото задлъжнялостта е над 200% от БВП.

Виденова очаква съживяване на някои от проблемните сектори. По думите ѝ строителството ще се съживи от два фактора. Това е вторият програмен период и другото е стартирането на големи проекти, като "Южен поток" например.

"Най-много задължения имат българите към банките и те се спазват най-стриктно", каза още Милена Виденова.

Тя обясни, че това са кредити, обезпечени с ипотеки и поръчителство. След това най-много са задълженията към телекомите.

Събираемостта се увеличава, финасовата култура нараства и хората стават все по-стриктни, каза представителят на Асоциацията на колекторските фирми.

Темата за управление на личните финанси е на дневен ред, смята Виденова. По думите ѝ в дългосрочен аспект, ако това стане тема и в училищата ще допринесе хората да са много по-отговорни и информиране и за решенията, които взимат.

Водещи

Най-четени