Млади фермери у нас ще отглеждат лешници и гъби 13.05 | 12:29

Близо 20 млн. лв. са отпуснати за създаването на стопанствата им

От iNews.bg

С 10 млн. евро или близо 20 млн. лв. млади фермери ще могат да се възползват, за да отглеждат градински домати и краставици, гъби и орехи.

Това са част от одобрените проекти по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От Фонд "Земеделие" уточняват още, че одобрените проекти са общо 409.

Сред тях има и проекти за отглеждане на птици, лешници, бадеми, овощни и костилкови насаждения, а също и за създаване на разсадници за трайни насаждения.

Сред предложенията има такива за купуване на пчелни семейства, създаване на ферми за калифорнийски червеи, както и за отглеждане на дребен и едър рогат добитък.

Проектите, спечелили финансиране, са избрани сред 2 800 предложения. ДФ "Земеделие" ги обработи в условията на ограничен бюджет - след предварително оценяване и класиране по критериите, заложени в Приложение номер 1 на Наредба нр. 9 за мярка 112.

Предимство имаха проектите, които са изцяло в сектор животновъдство, стопанствата за биопроизводство или в процес на преход към биопроизводство, младите фермери, кандидатствали или планиращи да кандидатстват по мярката за агроекология, както и тези, получили образование или обучение в селското стопанство, се уточнява в съобщението.

Допълнително точки е имало и за проекти от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник. Разград, Силистра, Смолян и София.

Водещи