Младите двойки у нас масово не спестяват 30.06 | 13:27

Най-често харчат всичките си приходи през месеца, сочи проучване

От Мария Стоянова

По-голямата част от младите двойки до 35 години у нас харчат всичките си приходи през месеца и не успяват да спестяват. По-висок е техният дял в малките градове и селата, отколкото в столицата и по-големите градове. Това сочи проучване за доходите, разходите и спестяванията на модерните двойки и ролите на партньорите при формирането и управлението на бюджета на домакинството.

Данните от изследването сочат също, че младите двойки без деца спестяват по-често от тези с деца. В 69% от случаите пък и двамата партньори имат доход от работна заплата, пенсия или социални помощи, но при една четвърт от двойките само единият получава приходи.

Докато в столицата най-често и двамата партньори получават доходи, голям дял от домакинствата в малките градове се издържат от приходите само на единия партньори, сочи още проучването.

Най-често спестяванията се насочват за покриване на нуждите на домакинството. По-рядко се случва те да бъдат инвестирани дългосрочно. В банкови депозити влагат едва 28 на сто от анкетираните млади хора. Още по-малък дял, около 7%, се инвестират в недвижими имоти, и само 4 на сто – за започване или разширяване на бизнес, предаде БТА.

Проучването показва, че 47% от всички анкетирани двойки до 35 години събират целия си доход на едно място. Други 29% не си правят обща каса. Това са най-вече младите хора до 35 години, които все още нямат деца. Данните показват, че 46% от тях предпочитат да разполагат с индивидуални бюджети.

Водещи

Най-четени