Млякото и месото поскъпват 18.10 | 14:19

Някои плодове и зеленчуци поевтиняват, сочи анализа на ДКСТБ

От Ралица Стоянова

Цените на млечните и месните продукти на едро поскъпват, сочи анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за периода 8-12 октомври, цитиран от Econ.bg.

По-сериозен е скокът при проучваните месни продукти. Трайният варено-пушен салам е повишил цената си на едро с 16 стотинки до ниво от 9,11 лева за един килограм, а малотрайните колбаси – с 11 стотинки до 5,30 лева. В проценти това са съответно 1,8 и 2,1 на сто. Каймата също е поскъпнала с 1,8% или с 9 стотинки до цена от 5,16 лева за килограм. Стойността на кренвиршите се е вдигнала с 1 стотинка. От изследваните месни продукти единствено замразеното пиле е поевтиняло – също с 1 стотинка за килограм.

Що се отнася до млечните продукти, там увеличението е засегнало кашкавала "Витоша" и кравето сирене. Те са поскъпнали съответно с 6 стотинки (с 0,6%) до 10,23 лева и с 5 стотинки (с 1%) до 4,95 лева за един килограм. Без промяна са останали стойностите на едро на маслото и на другият проучван животински продукт – яйцата размер M.

Брашното тип 500 също е поскъпнало с 1 стотинка до 98 стотинки за килограм, а слънчогледовото олио е запазило цената си от 2,91 лева за литър.

Наблюдавал се е спад в цените на едро на някои плодове и зеленчуци. С 6 стотинки (6,3%) по-ниска е цената на оранжерийните краставици – към 12 октомври те са стрували средно 89 стотинки за килограм по борсите и тържищата. Спадът при зелето е с цели 14,7% или с 11 стотинки до цена от 64 стотинки за килограм. При плодовете лимоните са поевтинели с 25 стотинки, а сезонните грозде и ябълки – съответно с 3 и със 7 стотинки за килограм.

С по 3 стотинки са поскъпнали картофите и червеният пипер, съответно до стойности на едро от 63 стотинки и 1,16 лева за един килограм. Оранжерийните домати са се запазили на цена от 1,64 лева. 

Водещи

Най-четени