Много малко заведения съгласни да работят само с маси на открито 30.03 | 14:00
Приемащите този вариант пък искат държавата да продължи да им изплаща компенсации до пълното им отваряне
Едва 14% от собствениците на заведения са съгласни да работят само градините им, съобщава БНР.
Друга част от обектите приемат подобна възможност, но при компенсации за бизнеса по време на периода на ограничения, по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.
Значителна част обаче са против такова частично отваряне, показва анкета на Сдружението на заведенията, съобщи за БНР, Марин Сотиров от браншовата организация:
"Не може едно заведение да се издържа само с градина. Бизнесът не е конструиран да работи само на външни места. С нас това нещо не е обсъждано и ние не сме съгласни. Идеята беше това отваряне на външните части на заведенията да е пожелателно - тези хора, които искат да работят с градините си, да го направят пожелателно и да си получават в същото време обаче компенсации".
От бранша се опасяват, че отварянето единствено на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези ограничени пространства няма да е достатъчно да поддържат бизнеса си.
Отварянето на външните части на заведенията беше сред трите предложения, направените вчера от Сдружението на заведенията за разхлабване на мерките. В позицията си те настояха и за отваряне на нощните заведения от 15 април.
Вчера с призив излязоха и от Сдружението за модерна търговия, в което членуват големи търговски вериги. Те искат при евентуално удължаване на противоепидемичните мерки да отпаднат.
Водещи
-
„Виена Шьонбрун Оркестра“ с трети концерт в София
Австрийските музиканти пристигат с нов празничен репертоар и специална програма, вдъхновена от...
20.11 | 19:15
Най-четени
-
ГЕРБ предлага коледните добавки за пенсионерите, които са под прага на бедност, да бъдат 120 лв
. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
20.11 | 10:45
-
Служители в администрациите протестират в цялата страна, настояват за ръст на заплатите с 20%
Ирина Ангелова допълва, че ниските доходи ги принуждават постоянно да се лишават и да търсят...
20.11 | 11:45
-
Рецепционисти вече получават до 3000 лева, а хотелските мениджъри – до 120 000 евро годишно
Особено внимание той отделя на нарастващите заплати в бранша, които според него стоят в...
20.11 | 12:45
-
Колко дълго издържат яйцата в хладилника?
По-специално експертът по храните Закари Картрайт обясни колко дълго всъщност издържат яйцата...
20.11 | 11:59