Модернизират столичния градски транспорт с европейски пари 12.05 | 19:26

Средствата са във вид на заеми за проект за интегриран градски транспорт

От Кремена Бедерева

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави пакет от заеми в общ размер от 24.96 млн. евро на Община София и три транспортни общински фирми по проект за интегриран градски транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината.

Заемът от ЕБВР ще съфинансира част от по-голям проект , от които 50 мил. евро ще бъдат предоставени като грант от Структурните фондове на ЕС, а 12.15 млн. евро ще е участието на Община София.

Трансакцията на ЕБВР включва четири под-заема, както следва:

Заем №1 е в размер на 5.96 млн. евро за Община София, който съфинансира проект за интегриран градски транспорт с грантови фондове на ЕС по Оперативна програма "Регионално развитие”;

Заем №2 в размер до 7.00 млн. евро за "Център за градска мобилност” ЕООД, чийто собственик е Община София. Този заем цели разширяване прилагането на системата за електронни билети, която за момента е инсталирана само на електрически транспортни средства;

Заем №3 в размер до 6.00 млн. евро за "Столичен Електротранспорт” ЕАД;

Заем №4 в размер до 6.00 млн. евро за "Метрополитен” ЕАД.

Операцията ще подкрепи основни капиталовложения, както и нови реформи в системата на градския транспорт на град София.

Инвестициите ще включват въвеждането на електронна информационна система за пътниците, оперираща в реално време, чрез изграждане на 600 електронни информационни табла на спирките за градски транспорт; физически подобрения на 7 ключови кръстовища, както и апаратура за управление на трафика на 20 кръстовища; модернизация на трамвайните линии до кв. Дървеница и по бул. България, включително изграждане на 2.8 км. нова отсечка на трамвайното трасе до кв. Дървеница.

Основна реформа, която ЕБВР цели да въведе, е приемането на нов Договор за публични услуги между Община София и "Център за градска мобилност” ЕООД, с който да се гарантират финансови ресурси на последния от общината, но същевременно се създадат стимули и условия за по-голяма събираемост на приходи от билети и такси от страна на "Център за градска мобилност” ЕООД.

Проектът предвижда техническа помощ от страна на ЕБВР за подготовката на нов договор за обществени услуги в съответствие с нормите на ЕС. След подписването на проекта ще има техническа помощ от ЕБВР и от Правителството на Кралство Испания за "Център за градска мобилност”.

Водещи

Най-четени