Може да загубим 514 млн. лева заради седем проблемни проекта 29.05 | 11:38

Рискуваме да се разделим с около една шеста от целия бюджет на ОП „Региони в развитие“

От Мария Стоянова

514 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж" могат да бъдат загубени заради седем рискови проекта. Сумата представлява близо една шеста от целия бюджет по схемата. Най-рисков е проектът за Северната тангента на софийското Околовръстно на стойност 234 млн. лева, забавен по времето на управлението на ГЕРБ.

Строителството му се проточи, заради подадени в съда жалби на хора, чиито земи се отчуждават за изграждането на трасето. Собствениците били недоволни от размера на обезщетенията и в съда са постъпили над 300 жалби.

Друг проблемен проект е този за т. нар. български Лувър на стойност 27,2 млн. лева. по идея на бившия културен министър от правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов. Строителството бе спряно от сегашния културен министър Петър Стоянович миналата есен, за да се преработи.

Това става ясно от доклад на регионалния министър Десислава Терзиева до парламентарната комисия по европейските фондове. В документа се посочват и други рискови проекти като тези за интегриран градски транспорт във Варна за 114 млн. лева, и София (98 млн. лв.), предаде "Труд".

Отговорни за забавянето на проектите са здравното и културното министерство, както и пътната агенция и общините във Варна и София, се посочва още в доклада на министър Терзиева.

Водещи

Най-четени