Може да загубим евросредствата за завода за боклук в София 11.09 | 21:51

Проблемът е, че тръжните книжа се обжалват в съда, а сроковете изтичат

От Елица Елефтерова

Има голяма вероятност да загубим 150-те млн. евро от Брюксел, които са за завода за боклука на София. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова по време на изслушването в парламентарната комисия по европейските въпроси. Проблемът е, че тръжните книжа се обжалват в съда, а сроковете изтичат, съобщава в. "Стандарт”.

35,35% е делът на сертифицираните разходи към 10 септември, което говори за известно ускорение по изпълнението на програмите, посочи Златанова и се съгласи с Томислав Дончев от ГЕРБ, че не е редно да се говори какви пари ще загубим, защото така вероятността това да се случи се увеличава.

Вицепремиерът се похвали, че преди 2 седмици Брюксел е одобрил като "достатъчно зряло" проектоспоразумението ни за следващия програмен период 2014-2020.

В него не фигурират конкретни суми, а стратегическата референтна рамка с политики, които страната ни ще реализира с тях. Става дума за общо 15,5 млрд. евро, от които по оперативни програми можем да получим над 7,7 милиарда.

"През октомври ще бъдем поканени на официални консултации с генералните дирекции", уточни Златанова.

За периода 2014-2020 г. пари ще се дават за реформи, а ние нямаме стратегически документи за много сектори, включително здравеопазване, образование, ВиК, управление на отпадъците и т.н., предупреди Джевдет Чакъров от ДПС.

Водещи

Най-четени