Може да получим 300 млн. евро помощ от Брюксел за наводненията 10.09 | 21:05

На толкова се изчисляват щетите от бедствията

От iNews.bg

Страната ни може да получи 300 млн. евро финансова помощ от Европейския съюз (ЕС) за справяне със последиците от наводненията. До сега вече два от засегнатите региона са изпратили апликационни форми в Брюксел. Това потвърди служебният министър-председател Георги Близнашки след редовното заседание на Министерски съвет (МС). По думите на премиера до сега са били отпуснати 16 млн. лв. в помощ на бедстващите региони.

Междувременно от Комисията по бедствия и аварии обявиха, че не разполагат с достатъчно пари, за да покрият щетите от наводненията в страната. Наличните средства са достатъчни само за общините Варна и Добрич.

По предварителни изчисления след наводненията ще са нужни близо 300 млн. лева. Сумата обаче надхвърля многократно предвидените пари за подобни случаи. В Комисията са останали само 48 млн. лева.

Само за варненския квартал "Аспарухово” са постъпили искания от междуведомствените комисии на стойност 27 млн. лв. Все още не е ясно колко ще поискат от Мизия, а тепърва ще започнат оценките на щетите в областите Бургас, Хасково и Враца.

Водещи

Най-четени