Може да разрешат строежа на морското дъно 04.12 | 13:56

Това предвиждат промени в закона за пристанищата

От Ралица Стоянова

Възможността да се строи на морското дъно е залегнала в нов проект за промени в закона за пристанищата.  Това съобщи зам.-председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Димитър Атанасов във Варна.

Новите текстове дават определение за пристан и начините за стопанисване на тези съоръжения, каза депутатът. По думите му за състоянието им в бъдеще ще следи Морска администрация, която ще налага и санкции на собствениците при лоша поддръжка.

Атанасов коментира, че очаква по-сериозни спорове по новия проектозакон за текста, който предвижда нови пристанища в страната да имат право да изграждат само инвеститори клас А. Ако настоящ собственик иска да разшири порта си, той може да го направи и без да отговаря на това изискване, посочи депутатът, цитиран от БТА.

Проектозаконът предвижда забрана за строежи върху плажове и защитени територии. Освен това е въведено изискване в бъдеще пристанищните такси да бъдат официално обявявани.

Проектозаконът ще бъде подложен на обществено обсъждане, посочи депутатът. По думите му първата среща на експертите, изготвили документа, с бизнеса ще бъде в понеделник в Бургас. Във вторник ще се проведе аналогичен разговор и с бранша във Варна. На срещите са поканени и кметовете на общини.

Водещи

Най-четени