Може да свалят цената на тока 15.02 | 08:37

Новият шеф на ДКЕВР вече работи по въпроса

От Елена Кирилова

Има възможност за намаление на цената на тока,а заяви новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова в ефира на bTV.

Иванова е назначила комисия, която да преразгледа всички компоненти, образуващи цената на тока и предстои търсене на възможност за намаляването на тази цена. Намалението ще е за реално изразходвания ток, поясни тя.

Към момента Иванова не може да се ангажира с точна прогноза, но е категорична, че има компоненти сметките, които могат да бъдат намалени и променени.

Във връзка с информацията, че е продавала незаконно цигари, Иванова обясни, че това не е била основната дейност на нейния онлайн магазин. Тя е категорична, че няма да подаде оставка, но, ако й я поискат, ще се съгласи да напусне поста.

"Сега смятам да се концентрирам върху истинската работа”, обясни новият председател на ДКЕВР.

За кражбите на ток тя обясни, че се наричат технологични загуби, а от целия произведен ток около 15% не е ясно къде отива. Точно каква част е крадена не е ясно, поясни тя. За сравнение, в други страни технологичните загуби възлизат на 10-15%.

За високата си сметка за ток, която е 180 лева, Юлиана Иванова заяви, че сметките й са високи от няколко месеца и се съмнява, че някой от съседите й краде ток. Иначе увеличението на декемврийските сметки на повечето граждани според нея се дължат на факта, че всички са си стояли вкъщи и са потребявали повече електроенергия.

Председателят на ДКЕВР се ангажира да проверява всяка една инвестиция, за да няма измами и потвърди, че не е срещала енергийни мафиоти и затова няма мнение по въпроса дали има енергийна мафия в България.

Водещи

Най-четени