Мораториумът за износа на дървесина остава до приемането на поправки в Закона за горите 09.06 | 12:58

След като провалиха заседанието в петък, утре депутатите трябва да гласуват поправките на първо четене

От iNews.bg

Въпреки изтичането на 3-месечния срок,  мораториумът върху износа на дървесина няма да бъде снет, докато не бъдат приети поправките в Закона за горите. Това заяви по БНР заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Днес изтича тримесечната забрана за износ на дървесина, наложена от управляващите с мотива, че през това време ще бъдат изготвени нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч. Заместник-министър Костов обясни, че освен тримесечния срок е записано, че мораториумът важи  до извършването на законодателни промени, и според юристите, които консултират ведомството, той продължава да е в сила.

Народното събрание трябваше да разгледа промени в Закона за горите миналия петък, но заседанието се провали поради липса на кворум. Утре депутатите ще разгледат поправките на първо четене.

"Надявам се, че липсата на кворум на петъчното заседание на Народното събрание няма общо с разглеждането на промените в Закона за горите. Надявам се, че времевата дупка ще бъде само няколко дни. Още утре, ако няма нещо извънредно, проектът за промени в Закона за горите трябва да бъде разгледан на първо четене в парламента, заяви Костов. Той уточни, че промените в Закона ще се гледат заедно с подзаконовите рамки.

Проектът за промени предвижда редица мерки за подобряване на контрола и опазването на горите, каза още Георги Костов. "Ще забраним за извършването на дейности в тъмните часове на денонощието. Ще задължим всички камиони, които влизат в гората, да си поставят GPS-и. Даваме повече правомощия на служителите по горите в рамките на едно държавно горско предприятие. Изискваме от горските да преминават допълнителни курсове. Създадохме горещ телефон на 112, свързан пряко със системата на горите. Често в рамките на половин час може да се реагира", уточни зам.-министърът.

Представители на бранша протестираха остро срещу забраната, която според тях им струва 40 милиона лева.

Водещи

Най-четени