Москва и Брюксел сближават позиции за монопола на „Газпром“ в ЕС 14.10 | 14:36

Двете страни на крачка от разрешаване на спора и подписване на споразумение

От iNews.bg

"Газпром" и ЕС са близо до регулиране на спора помежду си по повод претенциите на антимонополните органи на съюза спрямо руската компания. Това пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с хода на преговорите. Условията на споразумението могат да бъдат одобрени още по време на среща на високо равнище между страните, която трябва да се проведе в края на октомври, пише изданието.

Регулирането на спора ще позволи на "Газпром" да избегне глоби, равняващи се на милиарди долари в замяна на изменения на условията на работа на компанията. Обсъжда се и възможно споразумение, което да осигури връзка между цената на доставяния газ с цената на нефта, предаде БГНЕС. ЕС дори изразява готовност да разреши на "Газпром" да доставя газ на клиентите си на различни цени, ако част от това гориво е предназначено за износ, посочва още The Wall Street Journal.

На 22 април Европейската комисия отправи към "Газпром" официално уведомление за възражения в рамките на антимонополно дело по отношение на компанията, обвинявайки я в злоупотреба с доминиращо положение на пазари в Централна и Източна Европа, което е в нарушение на антимонополното законодателство на ЕС. Тогава еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че според ЕК "Газпром" злоупотребява със своето монополно положение в осем държави от ЕС – България, Унгария, Естония, Чехия, Литва, Латвия, Полша и Словакия. В тази връзка руската компания предприе и редица мерки за продажба на дъщерните си дружества в някои от тези страни, включително у нас. Преди 2 месеца стана ясно, че акциите на "Газпром" в "Овергаз Инк" са предложени официално за продажба.

Глобите по това дело могат да достигнат до 10% от приходите на "Газпром", т. е. 7-8 млрд. евро. ЕК и "Газпром" обаче започнаха преговори за възможно регулиране на разследването в досъдебен формат, без глоби. В края на септември 2015 г. ЕК и "Газпром" започнаха "технически консултации по антимонополното дело и предложения на "Газпром" по неговото решение".

Водещи

Най-четени