Московски поправи мега "изхвърляне" на Борисов за "Хемус" 07.09 | 11:51

Според премиера догодина магистралата ще подмине Севлиево, министърът - че ще приключат само търговете

От iNews.bg

Транспортният министър Ивайло Московски поправи голяма грешка на премиера Бойко Борисов в негово изявление от вчера, че магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево по това време догодина.

"До тогава само трябва да са приключили тръжните процедури", коригира ресорният министър шефа си по Нова телевизия.

Московски добави, че в първата половина на 2018 г. всички документи за отсечката между Плевен и Ловеч трябва да са готови и да започне строежът. И уточни, че "магистралата е сложна за изпълнение и няма как толкова бързо да бъде построена".

Той каза още, че новата железопътна връзка между Гърция и България, която ще свързва Дунав, Черно и Егейско море ще допринесе много за стокообмена между двете страни.

"Проектът в първата си фаза включваше връзка между пристанищата Бургас и Александруполис. Впоследствие придоби развитие и включихме повече пристанища от българска и от гръцка страна, както и да има възможност стоки, хора и товари да бъдат прехвърляни от един на друг вид транспорт. Добавиха се пристанищата Солун, Кавала, Александруполис през Свиленград, както и българските Бургас, Варна и Русе. Участъкът, който трябва да бъде доизграден, е остойностен за 1,7 млрд евро”, каза министърът.

Московски допълни, че очаква до две години да е пусната отсечката между Бургас и Александруполис.

Според него в България има достатъчно добра жп инфраструктура и само на места ще трябва да се изгражда нова такава. Проектната скорост, с която ще се придвижват влаковете, е около 120 км/ч.

Водещи

Най-четени