Мрачните прогнози за 70% скок на тока няма да се сбъднат 07.08 | 08:47

Икономическият министър обеща по-скъпи въглища от септември

От Христина Рафаилова

Мрачните сценарии на синдикатите за 70% увеличение на тока бяха отречени от икономическия министър Драгомир Стойнев. Профсъюзите предупредиха, че ако не се вдигне цената на въглищата, ще има фалирали мини, което ще доведе до невероятен скок на електроенергията.  

Стойнев обеща, че през септември суровината ще има нова цена и не може да се говори за такова повишение на тока. 

Министърът подчерта пред Нова телевизия, че от 3,5 години въглищата не са поскъпвали. Според него може да се е правило, с цел да се фалират "Мини Марица Изток". 

Същевременно той представи данни, според които се е "отпушил" износът на тока. Стойнев добави, че всички  мощности работят в пълния си капацитет, също така се търсели въглища.  Министърът заяви, че енергийният сектор  е в тежко състояние, но промените в него трябвало да се случват плавно. Той за пореден път обясни, че задълженията в енергетиката са 1,5 млрд. лева

Стойнев коментира и трагедията, разиграла се в мина "Ораново", и предизвиканите от това проверки на всички концесии. Той се зарече, че няма да бъде спрян от никой концесионер, в  намерението му да се спазва закона в рудниците. Министърът ги предупреди, че ако има нередности, концесията ще бъде спирана. По повод  процедурата на прекратяването  той обясни, че мината не се затваря и работниците не се уволняват. При тази процедура концесионерът има срок от 15 дни да премахне установените нарушения. 

Стойнев добави, че знаел какво се е случвало в рудника на смъртта още на третия ден, но спестил информацията, тъй като спасителите били на предела на нервите си. 

За пореден път министърът подчерта, че е имало престъпна симбиоза между администрацията и бизнеса, която е позволила "Ораново" да работи, въпреки че не е имал одобрен годишен план. 

Той поясни, че от рудника са подали документите си в министерството през ноември и трябвало да получат становище от там през декември. То е издадено обаче едва през 2013 г. 

Относно иска на Русия към страната ни от 1 млрд. евро заради АЕЦ "Белене" той каза, че вече има арбитраж по него.

Водещи

Най-четени