Мъничко оптимизъм в промишлеността и строителството 07.10 | 12:06

В търговията на дребно се отчита свиване и на месечна, и на годишна база

От Ивайло Ачев

Оборотът в търговията на дребно и промишлеността отчита спад през август, но през същия месец строителството отчита леко подобрение, сочат предварителните данни на НСИ.

На месечна база секторът на търговията на дребно се свива с 0,5%. При промишлеността намалението е още по-голямо – 2% спрямо юли тази година. Единствено строителството се радва на положително развитие – 0,4% растеж на месечна база.

През август 2011 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 2,3% и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0,9%. Намаление се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,9%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,3%.

При строителството се отчита ръст в строежа на граждански обекти - 1% , а сградното строителство се свива с 0,2%.

През август 2011 г. спрямо предходния месец производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалява с 6.2%, производството в добивната промишленост – с 5.8%, а в преработващата промишленост - с 3.5%.

На годишна база обаче нещата са повече от неприятни. При търговията има свиване на оборота от 2,9%, като в това число не влизат данните за продажбите на автомобили и мотоциклети. В строителния сектор понижението е още по-зловещо – 9,4% свиване спрямо август 2010 година. Единствено промишлеността носи нотка на оптимизъм – ръст на продукцията от 1%.

Ръст се отчита в оборота през август 2011 г. спрямо същия месец на 2010 г. в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6,8%. Спад е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 9%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 5,9%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5,1%, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3,5%.

В строителния сектор голямото свиване е за гражданското строителство – 14,9%. Сградното строителство пък се свива с 6,5%.

На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в добивната промишленост - със 7,1%, в преработващата промишленост - с 1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отбелязано намаление от 0,6%.

Най-четени