НАП дебне за пускането на касови бележки със софтуер 16.08 | 13:30

Данъчните ще проверяват фирмите с необичайно ниски обороти

От iNews.bg

Служителите на Националната агенция по приходите (НАП) дебнат за пускането на касови бележки с помощта на софтуер. На месец се издават и проверяват средно по 400 млн. касови бонове, съобщават от институцията.

Данъчните обръщат специално внимание на тези обекти, в които оборотът се различава сериозно от средния за съответния регион или бранш. Именно софтуерът помага тези обекти да бъдат селектирани. По данни на НАП към момента активните касови апарати в България са близо 400 000.

Фирмите с по-нисък от обичайния оборот попадат във фокуса на данъчните. Към тази група спадат търговци на хранителни и промишлени стоки, заведения и ресторанти, медицински практики, фризьори и козметици, паркинги.

От НАП предупреждават, че ще се премине към проверки на определени фирми, ако ниските обороти продължават да бъдат регистрирани при отсъствие на икономически и пазарни причини за това. Целта е да се провери дали за всяко купено нещо се издава касов бон.

В помощ за подбирането на рисковите фирми, служителите от приходната агенция следят за дълги периоди без продажби и концентрирането им за определен период – в края на деня или на месеца.

"Писмата са първата и то партньорска стъпка. Очакваме търговците, които не са отчитали оборота си, да започнат да го правят, знаейки че са наблюдавани. Само ако няма промяна в поведението им, действаме с проверки и налагане на санкции", обяснява Васил Панов, който е директор на дирекция "Контрол" в НАП.

Водещи

Най-четени