НАП проверява доходите на 11 висши държавни служители 23.01 | 14:25

Сметната палата и НАП подписаха договор за сътрудничество и взаимодействие

От Ивелина Георгиева

В момента Националната агенция по приходите (НАП) извършва данъчни ревизии на 11 висши държавни служители в резултат на проверките на Сметната палата от 2010/2011 г., при които са установени несъответствия между имущество и доходи.

Това заяви изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов по време на подписване на споразумение за сътрудничество и взаимодействие със Сметната палата. През 2011 година Сметната палата сигнализира НАП за установени 561 несъответствия на висши държавни чиновници.

От тях НАП е приключила проверките си по 494 лица, а на 11 са възложили ревизии, които текат в момента.

"Проверката, която правим, е за съответствие между имуществото и публично обявените доходи през годините”, заяви Красимир Стефанов. Той допълни, че в тези 11 случая служителите на НАП са установили сериозно разминаване между притежаваното имущество и получаваните доходи през годините. В списъка на проверяваните 11 висши държавни служители има лица от магистрати до министри, посочи Стефанов.

През изминалата седмица НАП е възложил 167 нови проверки на висши държавни лица за съответствие между имущество и доходи. Ако след приключването на ревизиите има данни за сериозни нарушения и престъпления, НАП ще изпрати сигналите до Прокуратурата.

По време на официална церемония председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров и шефът на НАП Красимир Стефанов подписаха споразумение за взаимодействие и сътрудничество между двете институции. С него ще се засили съвместната работа на финансово контролните органи и ще се подобри обменът на информация между тях.

Споразумението се подписва и във връзка с изпълнение на препоръка от страна на организацията ГРЕКО (група държави, борещи се срещу корупцията), на която България е член. Преди 3 години ГРЕКО имаше мисия в България и отправи няколко препоръки към страната ни, свързани с контрола върху финансирането на политическите партии и промяна в изборното законодателство.

"С подписването на това споразумение ще допринесем за преодоляването на проблема с корупцията”, каза председателят на Сметната палата Валери Димитров. Той добави, че това споразумение е стъпка напред в подобряване на взаимодействието между контролните органи и се надява, че усилията им ще бъдат оценени по достойнство от партньорите им в ГРЕКО.

Новото споразумение предвижда по-засилено сътрудничество в областта на Закона за имуществото на лица заемащи висши държавни длъжности, в областта на Закона за политическите партии и Закона за обществени поръчки.

Водещи

Най-четени