НАП съветва: Бъдете внимателни в обменните бюра 21.08 | 17:44

Следете таблата и проверявайте бордерата, преди да ги подпишете

От Ралица Стоянова

Близо 50 валутно-обмени бюра в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково провериха инспекторите от териториалната дирекция на НАП през първите дни след влизане в сила на нормативните промени, регламентиращи работата на този вид обекти. 18 от проверките бяха извършени умишлено в събота.

Всички посетени бюра са изрядни и спазват новите изисквания в Наредбата. Според тях разликата между курсовете "купува” и "продава” за всеки вид валута не трябва да не бъде по-голяма от 5 на сто от курса за деня на Българска народна банка. Промяната влезе в сила на 14 август. Дотогава разликата в курсовете можеше да бъде до 20% по-голяма от курса за деня на БНБ.

За да се избегнат бъдещи недоразумения, НАП Пловдив препоръчва на клиентите на бюрата да следят информационните табла, които са вътре в чейндж бюрата и които отразяват реалния курс. На таблото курсовете за обмяна на търгуваните валути в наличност трябва да са изписани до три цифри след десетичния знак. Във всяко бюро на видно място следва да е съобщен информационния телефон на НАП 0700 18 700. На него клиентите могат да сигнализират за нередности, като цената на обаждането е на цената на един градски разговор.

В повечето случаи обаче гражданите звънят за нарушения едва след като са подписали бордерото, когато сделката вече не може да бъде развалена. Ето защо приходната агенция препоръчва да се обръща особено внимание на бордерото преди подписването му, защото на него също е изписана сумата, която клиентът ще получи за продаваната валута. Важно е да се знае, че обмяна на валута не се извършва на улицата, а в банковите офиси, обменните бюра, регистрирани в НАП и пунктовете за обмяна на валута на обозначените места в някои хотели, напомня НАП Пловдив. 

Водещи

Най-четени