НЕК да продава тока на две цени - една за бизнеса и друга за населението 11.05 | 19:56

Подобен подход ще даде възможност за по-голяма гъвкавост на енергийния регулатор при определяне на ценовите решения, смятат от EVN Електроснабдяване

От Маринела Йонкова

Да отпадне кръстосаното субсидиране при крайния снабдител, (тоест при EVN Електроснабдяване). На това залагат в ценовото си предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от EVN. "Ние предлагаме крайният снабдител да купува за клиентите си по две цени – по една за бита и по друга за бизнеса. Това означава два отделни микса за НЕК от 1 юли 2015 г., пише 3e-News.

Тоест НЕК във функцията си на обществен доставчик да прави микс от двете предложения, обясни Гочо Чемширов, заместник-председател на Управителния съвет на дружеството. Той се мотивира с това, че кръстосаното субсидиране при крайния снабдител създава неустойчиви цени на регулирания пазар.

Сега НЕК продава на EVN Електроснабдяване 5 533 281 електроенергия по 125,32 лв./МВтч. Годишните приходи на дружеството са 693 431 хил. лв.

Предложението на електроснабдителното дружество на EVN е НЕК да продава на дружеството електроенергията по следния начин:

за бизнеса (1 796.798 МВтч) по цена от 156.80 лв. за Мвтч

за населението (3 736. 483 Мвтч) по цена от 110,19 лв. за Мвтч

При това положение годишните приходи на НЕК от бизнеса ще са 281 738 хил. лв., а от бита – 411 723 хил. лв.

По-добре общественият доставчик да прави две цени, вместо едно дружество да прави кръстосано субсидиране, обясни Чемширов. Освен това според него подобно разделяне ще даде по-голяма гъвкавост на регулатора (КЕВР) при определяне на ценовите решения.

Част от решаването на проблема с кръстосаното субсидиране е и цената "задължение към обществото", обясни още Чемширов. Според него трябва да има ясна картина на микса на НЕК. Припомняме, че цената "задължение към обществото" (получила популярност и като зелена добавка) е 18,93 лв.

Сега например НЕК пордава на EVN Електроснабдяване електроенергия по 125,32 лв. за Мвтч. Ако извадим 18,93 лв. за Мвтч "задължение към обществото", излиза, че цената за регулирания пазар е към 106 лв. за Мвтч. В същото време цената на свободния пазар е 68,00-70,00 лв. за Мвтч, обясни Чемширов. Той припомни също така, че цената на АЕЦ "Козлодуй" е 30,00 лв. за Мвтч, на ТЕЦ "Марица Изток 2" - 68,30 лв. за Мвтч, а на компаниите на НЕК -63,64 лв. за Мвтч. Това в никакъв случай по думите на Чемширов не обяснява високата цена на "задължение към обществото". Затова според него първо "тази цена трябва да бъде извадена на светло".

Параметрите, на които е заложено предложението на EVN Eлектроснабдяване са при цена за услуга – 3%, разходи за балансиране (%)– 3%, разходи за балансиране (лв./Мвтч). Прави впечатление, че от дружеството предвиждат излизане на свободния пазар на 25% от клиентите на ниско напрежение.

Ценовото предложение на EVN Електроразпределение е за регулаторен период от 3 г. при следните параметри:

пренасяне на електроенергия до краен клиент 8 млн. 134 хил Мвтч, инфлация – 0 %, технологични разходи 10,62%. Дружеството залага също така средногодишни инвестиции за новия регулиторен период от 100 млн. лв. само в мрежата.

Непризнати инвестиции от предходния регулаторен период (2013 и 2014 г.) на стойност 45 млн. лв. и залаго норма на възвръщаемост на направените но непризнати инвестиции в размер от 8,69%. "За съжаление за предните две години ние имаме нулеви или непризнати инвестиции, възвръщаемостта не ни бе призната и ако не ги признаят и сега, ние реално ще загубим", обясни Гочо Чемширов.

Другите не по-малко важни параметри в ценовото предложение на дружеството се базират на оборотен капитал – 1/8 от паричните разходи, разходи за балансиране – 4,75 лв. ; оперативен разход за дейността разпределение (на база реални разходи за 2014 г. ) - 98 млн. 792 хил. лв.;

амортизация на активи за дейност разпределение - 67 млн. 971 хил. лв. и цена на технологичните разходи в лв. (действащи към момента) 30,00 лв. за Мвтч (това е цената при която НЕК изкупува от АЕЦ "Козлодуй"). Необходимите приходи според дружеството са 275 млн. 193 хил. лв.

Дружеството държи изключително много за признаване на технологичен разход от 10,1%. Припомняме, че през миналата година той бе намален значително за всички компании от сектора, като действащият технологичен разход, признат на EVN в момента е 8%. За сравнение средните нива за региона са от порядъка на 13,99%. Само в Хърватия нивото на технологичния разход е 8%.

Като цяло от EVN България отчитат, че ценовите решения от 2012 – 2014 г. са нанесли сериозни финансови щети. В същото време дружеството продължава да залага мащабна инвестиционна програма за следвщите три години.

Най-четени