НЕК плаща на руснаците до дни 06.12 | 14:01

Компанията получи държавния заем. Какво обаче правим с реакторите?

От Кристиан Костурков

НЕК ще плати на "Атомстройекспорт" дължимите суми според уговорения преди няколко месеца срок. Това ще се случи в близките дни. Дружеството вече е получило от Министерството на енергетиката сумата от 601 617 133 евро за заплащане на произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", за което българската компания бе осъдена от Арбитражния съд в Париж.

От ведомството припомнят, че средствата се предоставят от бюджета на основание чл. 109, ал. 4, т. 2 от Закона за публичните финанси и съгласно чл. 1 от специално приетия през октомври Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на "Национална електрическа компания" ЕАД. Това стана възможно след като в енергийното министерство са получили становище от главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, според което предоставените пари не представляват държана помощ и не противоречат на Договора за функционирането на Европейския съюз. Реално НЕК получава парите като заем, който ще трябва да върне на държавната хазна.

"След като днес бе преведена сумата на НЕК, компанията ще изплати присъдените суми по арбитражното дело. Те ще постъпят по сметката на "Атомстройекспорт" до края на седмицата", се казва в съобщението на енергийното министерство. От там уточняват още и че въпросните 601 617 133 евро представляват точката сума, която Арбитражният съд в Париж постанови, че трябва да получат руснаците.

Освен това с разплащането ще отпадне необходимостта НЕК да плаща и лихви за забавянето на парите. Според решението на съда българското дружество дължи по 167 хил. евро за всеки ден забавяне на дълга. Нашата и руската компания обаче се договориха те да отпаднат, ако "Атомстройекспорт" получи парите си до 15 декември т.г. Очевидно този срок ще бъде спазен, заради което НЕК ще си спести милиони евро.

Водещи

Най-четени