НЕК плаща огромни суми на американските ТЕЦ-ове 27.08 | 17:21

Много добре се разплаща компанията и с централите, които доскоро бяха на Христо Ковачки

От Георги Велев

Двете американски термични централи, заедно с ТЕЦ-ове на фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки, са получили най-много средства от НЕК. Това става ясно от справката, която Министерството на икономиката и енергетиката е изготвило по повод на задълженията на НЕК към производителите на електроенергия.

От справката става ясно, че ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Бобов Дол" за седемте месеца на годината са получили 86,4 млн. лева като на практика НЕК почти им се е издължила. Единствено държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е получила 88 млн. лева, за да може коректно да се разплати с миньорите от Мини "Марица Изток".

Освен на частните ТЕЦ "Брикел" и "Бобов Дол" НЕК е изплатила и по-голямата част от дължимите средства на топлофикациите в Сливен и Перник, за които се говори, че са на фирми, близки до енергийния бос Ковачки. Официално дружествата в момента са собственост на лица от офшорни зони.

В същото време двата американски ТЕЦ-а – на "КонтурГлобал Марица Изток 3" и на "AES 3С-Марица Изток 1", са получили общо 450 млн. лв. за първите седем месеца на годината от НЕК. Отделно държавната фирма има да им възстановява и още 504 млн. лева за произведена електроенергия.

АЕЦ "Козлодуй" също е получила 183 млн. лева от НЕК за произведена електроенергия. Плащанията към атомната централа обаче са покрили само половината от борчовете на Обществения доставчик.

Водещи

Най-четени