НЕК се разплаща с американските ТЕЦ-ове до 12 дни 14.04 | 16:15

След това ще влезе в сила и договорената миналата година отстъпка в цената на тока

От iNews.bg

До 12 дни се очаква да приключи драмата огромните задължения на НЕК към американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова. Според нея до 25 или 26 април държавното дружество вече ще е получило необходимите средства, за да покрие всичките си дългове към двете централи.

В момента преговорният процес с консорциума от банки, който ще осигури кредита на БЕХ, е във финална фаза. В рамките на посочения срок се очаква сумата от 650 млн. евро да бъде отпусната, което ще позволи на НЕК веднага да се издължи на американските ТЕЦ-ове. "Надявам се до 25-26 април да сме се разплатили", каза Петкова, цитирана от БТА.

Ликвидирането на дълговете на НЕК към "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще позволи на двете централи да направят същото със задълженията си към държавната въгледобивна комапния "Мини Марица-изток". Така ще се отвори възможност за реализация на необходимите там инвестиции. Паралелно с това ще влязат в сила и подписаните през м.г. споразумения между НЕК и двата американски ТЕЦ-а за намаляване на цената, която им се плаща да държат в готовност мощностите си – т.нар. цена за разполагаемост. Това пък ма практика ще намали разходите на НЕК за покупка на енергия.

Водещи

Най-четени