НЕК ще върне парите за „Белене“, ако проектът се рестартира 27.09 | 17:48

Продажбата на реакторите е възможна, но няма да е на изгодна за нас цена

От iNews.bg

НЕК ще успее да върне бързо в бюджета средствата, които ще се предоставят на компанията, за да плати реакторите за "Белене", ако проектът бъде рестартиран. В противен случай това няма да бъде съвсем възможно или поне няма да стане в кратки срокове. Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова след днешното заседание на бюджетната комисия в парламента, която прие на второ четене проектозаконът за отпускането на безлихвен заем на НЕК. Вариантът е проектът да бъде рестартиран, да го приватизира частна компания и след това втората ни атомна централа да започне да се изгражда с оборудването, което ще придобием от руснаците, когато си платим.

"Направихме своите анализи и се оказа, че една такава препродажба на реакторите е възможна, но цената, на която те биха се продали, не отговаря на нашите очаквания. И не би покрила съществен размер от щетата по арбитражното решение, която трябва да платим", обясни Петкова, цитирана от БГНЕС. Тя поясни, че всичко зависи от това как ще се развие този проект. "Ако се развие за в бъдеще", допълни Петкова.

"Ако се реализира идеята ни той да се осъществи на пазарен принцип с участието на частен инвеститор, то тогава НЕК в кратки срокове би могла да възстанови тази сума, която сега й се предоставя като временна помощ", обясни още министърът. И добави, че е оптимист. "Ако ние тръгнем в тази посока за една бъдеща приватизация на проекта, мисля, че ще има инвеститорски интерес и това ще даде възможност на НЕК да се разплати с бюджета", подчерта Петкова.

Енергийният ни министър отбеляза, че няма по-заинтересована страна от нас, която да иска да плати част от сумата. Тъй като всеки ден е трупане на много сериозна лихва. Тя изрази увереност и че Брюксел ще позволи НЕК да получи пари от бюджета като заем, въпреки принципната забрана в ЕС да се предоставя държавна помощ на търговски дружества. Според нея има практика на ЕК, когато нотификацията е подготвена по начин, който не дава възможност за интерпретации и допълнителни въпроси, да поискаме молбата ни да се разгледа приоритетно. "Колегите от ЕК знаят за този наш въпрос, сигурна съм че ще имаме тяхното съдействие", изрази увереност Петкова.

Водещи

Най-четени