НКЖИ става търговец на ток за битови клиенти 23.09 | 14:14

ЕРП-то към компанията да влезе на енергийния пазар, предлагат от БСП

От Христина Рафаилова

Националната компания "Железопътна инфраструктура" скоро може да продава ток на гражданите. Депутати от Коалиция за България ще предложат електроразпределителното дружество към НКЖИ да предоставя услуги и на битови клиенти. Идеята ще бъде лансирана в Съвета по енергетика на Националния съвет на БСП. Това съобщи народният представител Петър Мутафчиев, който е един от авторите на предложението. 

Депутатът обясни, че ЕРП-то е било създадено през 2008 година, за да може компанията да купува електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" и да я продава на БДЖ и другите частни железопътни предприятия, уточнява БТА. 

През този период ЕРП-то не е можело да търгува с ток ниско напрежение, заради условията, заложени в приватизационните договори. 

В момента обаче забраната да не се допуска конкуренти на енергийни пазар е отпаднала и на него може да влезе още едно държавно дружество, стана ясно от думите на Мутафчиев. 

ЕРП-то ще може да предоставя услуга във всички части на страната, където има железопътна инфраструктура. 

Единствената пречка пред дружеството е достъпът до електроразпределителната мрежа. Тя обаче можело да се премахне чрез законови промени, с които да се допредели начинът и достъпът на другите търговци. 

"Както БТК трябваше да даде достъп на другите оператори до мрежата си, така и собствениците на електроразпределителни мрежа са длъжни да осигурят достъп на другите ЕРП-та, допълни Мутафчиев. 

Водещи