НСИ отчете ръст на промишленото производство 09.03 | 15:00

Увеличението за месец е с 2%

От iNews.bg

Индексът на промишленото производство през януари нараства с 2% спрямо последния месец на миналата година, става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо година по-рано повишението е с 1,7%.

През януари 2015 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,5%, в преработващата промишленост - с 0,8%, и в добивната промишленост - с 0,3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 44,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 26,6%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 11,9%, производството на мебели - с 11,2%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10,4%. Спад е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 9,6%, производството на кожи; производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 3,5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 2,4%, производството на изделия от други неметални материални суровини - с 2,3%.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 5,4%, а спад е регистриран в добивната промишленост - с 10,6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,3%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - със 76,2%, производството на химични продукти, ремонта и инсталирането на машини и оборудване, производството на метални изделия, без машини и оборудване, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, производството на изделия от каучук и пластмаси, производството на електрически съоръжения. Намаление е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, производството на облекло, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти.

Водещи

Най-четени