НСИ отчита пети пореден месец на спад в потребителските цени 12.07 | 13:15

Инфлацията за юни се понижава с 0,1% спрямо май и с 1,3% - на годишна база

От iNews.bg

Инфлацията в България през юни се понижи слабо спрямо май и отбеляза спад на годишна база за пети пореден месец. На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през юни с 0,1% спрямо предходния месец, когато беше отчетена ценова стагнация. На годишна база инфлацията се понижи с 1,3% (спрямо юни 2015-а) след спад с 2,0% през предходния месец. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки по-сдържаното темпо на понижение, годишната инфлация остава на негативна територия за пети пореден месец, отбелязвайки дефлация за осми от последните девет месеца, след като единствено през януари беше отчетена нулева инфлация.

Средногодишната инфлация в нашата страна за периода юли 2015 – юни 2016 г. се понижи с 0,8% спрямо периода юли 2014 – юни 2015 г.

През юни цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки отчитат понижение с цели 1,1% на месечна база, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отбелязват слабо увеличение с 0,1%. Намаление с 0,6% обаче отбелязват цените на облекло и обувки, а цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива нараства с едва 0,1%.

Увеличение с 1,7% на месечна база има при транспортните цени, докато в здравеопазването и в сектора на съобщенията остават на нивата от предишния месец, показват още данните.

Хармонизираната инфлация (индекса HICP според общите европейски стандарти) през юни се повишава слабо с 0,1% спрямо май, но регистрира спад на годишна база с 1,9% след понижение с цели 2,5% през предходния месец.

Данните за февруари са пореден сигнал, че българската икономика все още не може да се измъкне по-трайно от дефлационната спирала, в която се оказа от август 2013 г.

 

 

Водещи

Най-четени