На 1 трилион долара капиталов резерв може да разчита американският бизнес 27.10 | 10:28

Сегашното количество е достатъчно да покрие капиталовите разходи на бизнеса в САЩ и да останат 121 млрд. долара

От Ивайло Ачев

Американският бизнес има в резерв близо 1 трилион долара, но най-вероятно няма да ги използва за разширяване на дейност и набиране на персонал, сочи проучване на Moody's.

Компаниите в САЩ намаляват разходите, инвестициите в производствени мощности и отлагат мащабните си операции, за да трупат паричен резерв по време на рецесията. Когато нещата на борсите малко се поуспокоиха, много компании започнаха да продават ценни книжа и да рефинансират облигации с краткосрочен падеж.

До средата на 2010 година американските компании с нестопанска цел са имали капиталов резерв от 943 млрд. долара в брой и краткосрочни инвестиционни инструменти. За сравнение в края на 2008 година цифрата е била 775 млрд. долара. Сегашното количество е достатъчно да покрие капиталовите разходи на бизнеса в САЩ и да останат 121 млрд. долара.

Най-голямата част от американския бизнес капитал се държи от 20 компании – ценни книжа и пари в брой на стойност 346 млрд. долара или 37% от общия обем. Най-голям дял има Cisco Systems – 39.86 млрд. долара, на второ място са Microsoft с 36.79 млрд. долара, а трети са Google с 30.06 млрд. долара.

Водещи

Най-четени