На интервю за работа 18.01 | 12:37

Вижте кои са въпросите, които работодателите най-често задават

От Нели Минчева

Една от основните грешки на специалистите в подбора на кадри е, че дават максимално подробна информация на кандидатстващите за работа как да изглежда CV-то и мотивационното писмо, но не и за самото интервю.

Основният аргумент е, че за него няма как да се подготвите предварително. Това до известна степен е така, но определено има какво да се направи в тази насока. Затова iNews се надява да ви бъде полезен със следващия материал, ако сте на пазара на труда.

За да си гарантирате до известна степен успех при срещата с работодателя или Отдела за човешки ресурси, първото нещо, което трябва да направите, е да проучите историята на компанията и характеристиките на длъжността, за която кандидатствате.

Проверете местоположението на фирмата и колко време ще ви отнеме да стигнете до там. Много е важно да не закъснявате, ако отидете прекалено рано също не е за препоръчване. Закъснеете ли за интервюто, шансовете да получите покана за второ събеседване драстично спадат, а от друга страна, ако отидете прекалено рано, това би оставило впечатлението, че изобщо не цените времето си. Най-добре би било да сте на място за срещата 10 минути преди уречения час.

Най-големите притеснения при всяко събеседване са свързани с въпросите, които ще зададе интервюиращият. Старайте се да отговаряте кратко и точно, без да се впускате в излишна словоохотливост. Не давайте информация, която не са ви искали.

Не бързайте да отговаряте веднага. Обмислете и се опитайте да илюстрирате позицията си с факти, твърдения, примери от предишния ви опит или ако нямате такъв, наблегнете на това колко много искате да се учите в избраната от вас област.

Ако не знаете отговора на определен въпрос, не се срамувайте да си признаете. Истината е най-добрата политика в този случай!

За да ви бъде максимално полезен iNews, се допита до специалисти в областта на подбора на кадри и изготви примерен списък с "трудните въпроси", както ги наричат в бранша.

- Разкажете ми за себе си.

- Защо напускате предишната си работа?

- Кое е най-значимото ви постижение?

- Защо искате да работите тук?

- Как научихте за нас и с какво ви заинтересувахме?

- Какви са най-добрите ви умения?

- Каква е основната ви слабост?

- Какви са вашите бъдещи планове?Как се справяте с напрежението?

- Какви грешки сте допускали в досегашния си опит?

- Каква заплата очаквате?

- Защо смятате, че вие сте подходящия кандидат за длъжността?

Водещи

Най-четени