На касова основа през миналата година имаме бюджетен дефицит от 2% 30.03 | 16:09

Дефицитът е по-нисък от разчетения Консолидираната фискална програма за миналата година - 2,5% от БВП

От Ивайло Ачев

На база годишните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, бюджетният дефицит през 2011 година на касова основа е в размер на 2% от БВП, съобщава Министерството на финансите.

Отчетеният дефицит е значително по-нисък от разчетения по Консолидираната фискална програма за миналата година - 2,5% от БВП. Спрямо предходната година дефицитът по Консолидираната фискална програма (КФП) се е свил наполовина - с 2 процентни пункта.

По предварителни оценки за 2011 година на начислена основа бюджетната позиция на страната се подобрява спрямо заложената фискална цел - дефицитът на сектор държавно управление да не превиши 2,5% от БВП. В продължение на по-добрата фискална консолидация през 2011 г., дефицитът на сектор държавно управление е 2,1% от БВП, което е подобрение с 1 процентен пункт от БВП спрямо предходната година.

Същевременно през първите два месеца на тази година данъчните приходи у нас са се увеличили с 13,5% на годишна база. При разходите по КФП се отчита увеличение от само 4,8%, което означава подобрение на бюджетната позиция от 185,4 млн. лева.

През 2012 година заложеният бюджетен дефицит е в размер на 1,5 млрд. лева, а очакваният икономически растеж е 2,9%. Във финансовата рамка е записано приходите от корпоративни данъци да бъдат около 1,47 млрд. лева, а от доходите на физическите лица - 2,23 млрд. лева.

Като цяло обаче в очакванията на българските граждани за 2012 година доминира страхът от задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и безработицата от по-нататъшно свиване на доходите. А 2011 година се оценява като най-лошата за българите от 1997 година насам.

Най-четени