На колко възлизат средствата в оманския фонд, който е акционер в КТБ 12.09 | 20:20

От структурата инвестират пари в държави без залежи на петрол

От iNews.bg

Държавният резервен фонд на Оман, който е един от акционерите в Корпоративна търговска банка (КТБ), разполага с общо 13 млрд. долара. Той е на подчинение на султана на арабската страна. Фондът е бил създаден с цел инвестиции, като той трябва да донесе приходи и да осигури по-висок стандарт на живот на гражданите на Оман, пише в-к "168 часа".

Той е създаден през 1980 г., а в момента негов ръководител е министърът на финансите на държавата. В КТБ имаше двама представители на структурата – Абдул Салам Мохамед Абдулах ал Муршиди и Файсал Амур Мохамед ал Риями. Всички служители на оманското финансово министерство във фонда са общо 80.

Оманският държавен резервен фонд влага средства предимно в държави, които нямат залежи на петрол. 57% от средствата му са вложени в Америка, 17% - в развитата част на Европа, 4% - в по-изостаналите европейски страни, 11% - в Африка, и 3% - в Близкия изток. "Фондът търси финансово стабилни инвестиции, затова има интерес от оздравяването на КТБ, в която има 30%", коментират източници, близки до БНБ.

По техните думи като акционер в КТБ се явява не пряко Държавният резервен фонд на Оман, а негова дъщерна фирма, регистрирана в Лихтенщайн.

Водещи

Най-четени