Над 1,2 млрд. лева е търговският дефицит на България с ЕС 11.06 | 11:21

Данните са за първото тримесечие на тази година

От Ивайло Ачев

През периода януари - март тази година износът на България за ЕС намалява с 4,6% спрямо същия период на предходната година и е в размер на над 5,4 млрд. лева, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 66,7% от износа за страните-членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Кипър и Португалия, докато най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Белгия.

Най-голям ръст на износа на годишна база България отчита в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, а най-голям спад - при износа от сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата)”.

През март 2012 г. износът за ЕС се увеличава с 1,8% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - март 2012 г. се увеличава с 8,9% спрямо същия период на предходната година и надвишава 6,6 млрд. лева. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър, Естония, Холандия и Португалия, а най-голямо намаление - при вноса от Малта и Финландия.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”, а най-голям спад - в сектора "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

През март 2012 г. вносът на България от страните-членки на ЕС нараства с 12,1% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност над 2,5 млрд. лева. 

За първото тримесечие дефицитът на България в търговските ѝ отношения с ЕС е 1,229.7 млрд. лева. Ако от сметката се премахнат разходите за транспорт и застраховки при вноса на стоки, дефицитът е в размер на 921,7 млн. лева. 

През периода януари-април тази година цялостният търговски дефицит на България (в това число със страни извън ЕС) е в размер на 3,125.7 млрд. лева.

Водещи

Най-четени