Над 2 млн. лв. глоба за производители и дистрибутори на олио 22.07 | 16:06

Фирмите фиксирали определени цени за продажба

От Десислава Маданска

С над 2 млн. лв. са глобени производители и дистрибутори на слънчогледово олио, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според експерти "Калиакра" АД , "Бунге Зрт" – Унгария, "Бунге Румъния Срл", "Гама-Ник-Митев-2004" ЕООД, "Теодоро Бабаров-Клио Комерс", "Д и Д Комерс Енд Диливъри "ООД, "Лъки 2003" ООД, "Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД" са нарушили конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио посредством пряко или косвено определяне на цени за препродажба.

Проучването на антимонополната комисия установило, че договорите между доставчиците и дистрибуторите са напълно идентични по съдържание. За спазване на зададените цени са въведени стимули под формата на отстъпка за дистрибутора. Спазването на механизма се контролирало и санкционирало с прекратяване на договора и неполучаване на допълнителни отстъпки от дистрибуторите.

От КЗК отчитат, че договорите за дистрибуция на практика формулират конкретното задължение на дистрибуторите да спазват препоръчителните цени за препродажба. При така въведения механизъм за определяне на цени се постигал контрол при ценообразуването по цялата верига на реализация на продукта от ниво доставчик до крайния клиент.

Според експертите се налага изводът, че контрагентите се съгласяват да фиксират цени за препродажба. Непосредственият ефект от този механизъм бил елиминирането на ценовата конкуренция между дистрибуторите и косвено повлияване в значителна степен на цената към потребителя.  

Водещи

Най-четени