Над 2 млрд. лв. е изплатило правителството по европрограми 21.12 | 17:20

Става дума за периода от началото на мандата на кабинета

От Десислава Маданска

За периода от началото на мандата на правителството до 15 декември 2013 г. реално изплатените средства по европрограмите са в размер на повече от 2 млрд. лв. Това е ръст от 13% и приблизително една трета от постигнатото от началото на изпълнение на програмите на 1 януари 2007 г. до сега, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Размерът на сертифицираните средства за периода възлиза на 900 млн. евро., което също е близо една трета от спрямо началото на периода.

От Министерствки съвет съобщиха още, че Споразумението за партньорство за новия програмен период ще бъде осбъдено на 8 януари 2014 г.

В него ще бъдат включени и последните бележки на Европейската комисия, които бяха изпратени в края на месец ноември. Планира се до края на месец януари 2014 г. проектът на Споразумение да бъде изпратен за нови консултации с ЕК.

Проекти на новите оперативни програми "Околна среда" (ОПОС), "Човешки ресурси" (ОПРЧР), "Региони в растеж" (ОПРР) и "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) са изпратени на Европейската комисия през месеците септември и октомври 2013 г. за провеждане на технически консултации.

Подготвен е и пълен вариант на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ), който предстои да бъде изпратен за консултации до края на месец декември 2013 г. В процес на подготовка за изпращане са и проектите на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и Оперативна програма "Добро управление". Планира се това да стане най-късно през месец януари 2013 г.

На практика повечето от тези програми са с добра проектна готовност, като Оперативна програма "Околна среда" и Оперативна програма "Региони в растеж" се изпращат на ЕК за втори и трети път, отчитат от МС.

Водещи

Най-четени