Над 2 пъти повече пари за НЕК от по-високата такса 15.09 | 13:27

От 20 млн. лв. на месец, приходите от „задължения към обществото“ скочили на 54 млн. лв.

От Кристиан Костурков

НЕК отчита над 2 пъти увеличение на приходите си от таксата "задължения на обществото" след увеличението й от 1 август. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Петър Илиев. Преди повишението на тази добавка ежемесечно по сметките на НЕК са постъпвали по около 20 млн. лв. След като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да я увеличи и изравни за всички потребители у нас, постъпленията от нея са нараснали около 2.5 пъти, стана ясно от думите на Илиев.

"За август приходите ни от "задължения към обществото" са 54 млн. лв.", заяви той. Според думите му това се отразява добре на финансовото състояние на НЕК. В същото време обаче не решава проблемите с дефицита в дружеството. "При 1.4 млрд. лв. задължения към производителите на електроенергия, 54 млн. лв. не са кой знае колко", обясни Илиев.

Леко облекчаване на положението се отчита и покрай намалената цена, по която НЕК изкупува произведения ток от големите ВЕЦ-ове, които са негова собственост. Илиев припомни, че тя беше намалена с около 7лв. на мегаватчас, което също спестява някакви средства на НЕК.

Допълнително подобрение на финансовите потоци към дружеството очаква Илиев с настъпването на по-студения сезон. Тогава ще се увеличат товарите по мрежата и съответно консумацията на електроенергия. В тази връзка шефът на НЕК обясни и че положението с американския ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще се подобри тогава, тъй като цената, на която компанията ще изкупува нейния ток, вече ще бъде под тази на микса.  

Водещи

Най-четени