Над 2 хил. опасни продукта изтеглени от пазара в ЕС през 2010 година 12.05 | 13:58

Текстил, играчки и моторни превозни средства с най-много уведомления по RAPEX

От Деляна Петкова

По-малко опасни продукти достигат до пазара на ЕС, тъй като понастоящем те се идентифицират и изтеглят много по-бързо, показва последния доклад на системата за бързо предупреждения за нехранителни опасни стоки RAPEX.

През 2010 г. са били забранени, изтеглени от пазара или събрани обратно от потребителите рекордните 2 244 опасни продукта, което е с 13% повече, отколкото през 2009 г., съобщиха от Европейската комисия. 

Системата RAPEX става все по-ефикасна

От въвеждането на RAPEX през 2004 г. броят на уведомленията нарасна от 468 (2004 г.) до 2244 (2010 г.). Нарасналите капацитет и ефикасност се дължат на:

- по-активното правоприлагане по отношение на безопасността на продуктите от страна на националните органи, в това число и чрез специфични проекти;

- по-доброто разпределение на ресурсите;

- по-голямата информираност сред стопанските субекти за техните задължения;

- по-доброто сътрудничество с трети страни, по-специално Китай;

- изграждането на мрежи и обучението, координирани от Европейската комисия.

В бъдеще акцентът ще бъде поставен върху качеството и полезността на уведомленията.

Що се отнася до държавите на произход на продуктите, броят на изпратените чрез системата RAPEX уведомления за продукти с произход от Китай отбеляза лек спад (равен на 2% или от 60% през 2009 г. на 58 % през 2010 г.). 17% от продуктите са с произход от Европа. 10% са с неустановен произход, а 15 % са с произход от трети страни.

Активност на държавите в RAPEX

В системата участват всички държави, членуващи в ЕС. Данните за 2010 година показват, че половината от тях допълнително засилиха дейността.

Най-активни страни са били Германия (204 уведомления), България (192 уведомления), Унгария, (191 уведомления), Кипър (178 уведомления) и Гърция (159 уведомления). Изпратените от тези държави уведомления съставляват 47 % от всички уведомления по системата RAPEX за продукти, представляващи сериозен риск.

Облеклото и текстилът, играчките и моторните превозни средства са най-често предмет на уведомленията

Облеклото и текстилът (625 уведомления) са продуктите, за които най-често се подават уведомления (рискове от задушаване и дразнене), след които се нараждат играчките (488 уведомления) (главно риск от задушаване) и моторните превозни средства (175 уведомления) (риск от нараняване), които заедно съставляват 66 % от всички уведомления за продукти, които пораждат сериозен риск през 2010 г.Електроуредите (158 уведомления) станаха четвъртата по честота категория продукти, за които се подават уведомления (риск от електрически удар).

Най-четени