Над 5000 ракети изстреляни срещу градушките за месец 13.06 | 10:34

Около 2000 декара реколта все пак е била унищожена

От iNews.bg

В началото на сезона за борба с градушките в края на април 2018 г. агенцията разполагаше с 8600 ракети. Началото на активния сезон по градозащита за 2018 г. се характеризира с висока честота и интензивност на градовите процеси. От 24 април до 28 май са проведени 101 активни противоградови въздействия, като са обработени 459 облачни клетки с малко над 5000 ракети. Въздействията са проведени в цялата защитавана територия, като най-много градоопасни облаци са регистрирани в Горнотракийската низина. Това заявява земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатско питане за държавната политика и готовността на Министерството на земеделието, храните и горите чрез Изпълнителната агенция "Борба с градушките" за предотвратяване на щети на населението и на земеделските стопани, предаде БГНЕС.

По предварителни данни от комисиите на общинските служби по земеделие за щетите, нанесени от най-силния до момента щорм, развил се на 15 май в защитаваната територия, а именно Монтана, Враца и Плевен, приведените към 100% поразени от градушка площи са около 2000 декара, което е осем пъти по-малко в сравнение с щетите извън защитата.

Агенцията е доставила на 22 май още 2000 ракети, които да осигурят правилното и пълноценно провеждане на защитата от градушки. За тази цел чрез Министерството на земеделието, храните и горите се инициира процедура за одобряване на допълнителни средства в размер над 5 млн. лв. за 2018 г. за закупуване на противоградови ракети. За тези допълнителни средства ние така или иначе всяка година кандидатстваме – те не са заложени в нашия бюджет – чрез централния бюджет или именно чрез бюджета за противодействие с бедствията, който е в централния бюджет.

Другите материални средства за осъществяване на градозащита са доплеровите метеорологични радари, ракетни установки за изстрелване на противоградни ракети и друга противоградна техника, касаеща двата нови полигона и самолетния способ, добавя министърът.

През 2018 г. Министерството на земеделието, храните и горите е осигурило необходимите средства за функциониране на Агенцията. Осигурени са средства за увеличаване на заплатите на служителите съгласно споразумение, сключено между Министерството, синдикатите и работещите в Агенцията. Предвидените в началото на тази година средства за персонал по бюджета на Агенцията са с 10% повече в сравнение с миналата година. Увеличение е налице и в показателите за издръжка и за капиталови разходи, подчертава Порожанов. Извършени са инвестиции в оборудването и предприети действия за изграждането до края на 2018 г. на 36 нови ракетни площадки, закупени са четири радара – два са вече монтирани.

Водещи

Най-четени