Над 60 млн. инвестиции в хай-тек индустрията ни за последната година 10.10 | 12:18

Разкрити са и повече от 1000 нови работни места

От iNews.bg

За последната календарна година във високотехнологичните сектори по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани проекти за над 60 млн. лв. и с над 1000 нови работни места, като това все още не е окончателната статистика. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на откриването на "Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг", организирано от ДжобТайгър.

Зам.-министър Борисов поясни, че благодарение на добрите си конкурентни предимства и въвеждането на допълнителна финансова мярка по ЗНИ, България е успяла да привлече значителен брой и големи по обем проекти в сферата на услугите. От 2013 г. до момента се реализират инвестиционни проекти в областта на услугите на стойност 191.892 млн. лв., с които се разкриват последователно над 7600 нови работни места, предимно за висококвалифицирани специалисти.

Той коментира още, че ИКТ и аутсорсингът са сред водещите сектори за развитие на експорта, за привличане на инвестиции и са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната. По думите му аутсорсинг индустрията в България формира 2.4% от работния пазар в страната ни и съставлява над 4% от БВП, а ИКТ предприятията генерират 4,5% от общата брутна добавена стойност в икономиката. Секторът бележи исторически рекорд през 2018 г. както по отношение на оперативните приходи и броя на работните места, така и по отношение на заплащането.

В личен план, той сподели, че кариерата му в Министерството на икономиката е започнала точно от едно такова изложение на ДжобТайгър преди 17 години, с което пожела на участниците да намерят своя път в професионалното си израстване, а на работодателите – да привлекат в екипа си нови и подготвени специалисти.

Водещи

Най-четени