Над 767 млн. лв. за директни плащания в ДФ „Земеделие" 09.03 | 15:18

В приходната и разходната част на план-сметката на ДФ „Земеделие“ за 2011 г.

От Елена Коцева

ДФ "Земеделие” ще изплаща средствата по договорената с Европейската комисия (ЕК) финансова рамка за селско стопанство по схемата за директни плащания на площ, за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони.

Средствата в ДФ "Земеделие" за директни плащания възлизат на 767 381 921 лв., за пазарна подкрепа са 98 100 000 лв. Това утвърди в приходната и разходната част на план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" за 2011 година правителството.

Предвидените средства по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за рибарство възлизат на 471 500 000 лв., а съответното национално съфинансиране към Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за рибарство е в размер на 146 779 000 лв.

За субсидиране на текущата дейност са предвидени 30 млн. лв., в т. ч. за държавни помощи за безвъзмездно подпомагане на земеделските производители по национални програми. За национални доплащания на хектар земеделска земя и национални доплащания за животновъдството са заложени 346 400 000 лв.

Приходната част на Фонда се формира от собствени средства, помощи, дарения и други безвъзмездно получени суми от ЕС и от ежегодна субсидия от централния бюджет.

Набраните средства служат за субсидиране на растениевъдството и животновъдството, предоставяне на инвестиционни заеми и временна финансова помощ, възнаграждения на персонала, за капиталови разходи и текуща издръжка на Фонда.

Разплащателната агенция ще гарантира възможността през 2011 г. да се изплащат финансови средства на заетите в земеделието и да се прилага Общата селскостопанска политика и Общата рибарска политика на ЕС.

Водещи

Най-четени