Наемите на търговските улици паднали с 50% 26.02 | 15:36

Предлагането надвишава търсенето при недвижимите имоти

От Ралица Стоянова

Пазарът на недвижими имоти в България ще остане сравнително стабилен през настоящата година, като предлагането в определени сегменти ще продължи да надвишава търсенето.

При главните търговски улици в София се наблюдава увеличение на наемателите. Същевременно наемните нива намаляват в София и Пловдив с близо 50%.

Предлагането в сегмента на търговски площи изпреварва търсенето, като през 2012 г. обемът му е нараснал с 40,000 кв.м., благодарение на новооткритите Bulgaria Mall и първото ниво на City Mall Стара Загора.

През 2013 г. е обявено да отворят врати други два големи проекта в столицата - Sofia Ring Mall, разположен на околовръстен път, до ИКЕА, и Paradise Center, както и един търговски център в Бургас – Тhe Strand.

До края на следващата година в София се очаква да заработят още Меga Mall Люлин и Carrefour Люлин. Така до края на 2014 г. общият обем на модерните търговски площи в молове в страната ще нарасне с повече от 40% и ще достигне 905,000 кв.м.

При офисите обемът на модерните площи в София бележи ръст от 5% през втората половина на 2012 г. За същия период незаетите площи поддържат сравнително високи нива от над 20%.

По–бързи от средните темпове на усвояване се наблюдават единствено в сегмента на офиси клас "А”. През тази и следващата година се очаква да се реализират още няколко големи проекта от този тип. Булевард "България” ще се оформи като модерна офис локация с откриването на Bulgaria Tower (20,000 кв.м.) и Vertigo Business Center (18,000 кв.м.).

До края на 2014 г. е възможен още по-сериозен скок в предлагането, с около 100,000 кв. м., ако обявените три други големи проекта (Capital Fort, City Tower и Millennium Centre) бъдат завършени.

За усвояването на тези площи и през 2013 г. ще се разчита основно на ИТ фирми и представители на аутсорсинг и офшоринг секторът, които са и основен двигател на търсенето през второто полугодие на 2012 г.

Водещи

Най-четени