Най-богатите в света загубиха 9,1 млрд. долара на борсата за една седмица 06.04 | 10:50

Загубата дойде от спад на стойността на S&P 500

От Ивайло Ачев

Двадесетте най-богати хора на планетата загубиха общо 9,1 млрд. долара през тази седмица на борсовия индекс Standard & Poor's 500 заради опасенията, че европейската дългова криза може да се влоши, предаде Bloomberg.

Най-богатият човек в света според Forbes Карлос Слим загуби 1,5 млрд. долара. Това стана факт след като акциите на неговата компания America Movil паднаха с 2,2%. Състоянието на Слим е около 69,2 млрд. долара.

Бил Гейтс, който е втори в класацията на Forbes, трябваше да преглътне загуба от 558,1 млн. долара. Той обаче има на разположение цели 63,2 млрд. долара.

Стефан Першон, собственикът на популярната марка H&M, загуби 1,4 млрд. долара. Състоянието на шведа се оценява на около 23,2 млрд. долара.

Търговският магнат Амансио Ортега се раздели с 1,2 млрд. долара от състоянието си, което възлиза на 39,4 млрд. долара.

Голяма загуба претърпя и най-богатият човек в Бразилия Айке Батиста. Той се раздели с 574,4 млн. долара от богатството си заради спада от 3% на акциите на Petroleo & Gas Participacoes. Само преди два дни IBM купи 20% от друга голяма компания на Batista – SIX Automaticao. Допреди седмица неговото състояние се изчисляваше на 7,2 млрд. долара.

Вторият най-богат човек в Азия Ли Ка-шин се раздели със 144 млн. долара през тази седмица (2-6 април). Това се случи заради понижението от 1,1% на акциите на Hutchison Whampoa – компания-оператор на пристанища и занимаваща се с логистична дейност, която е собственост на милиардера. Неговото богатство е около 23,8 млрд. долара.

Водещи

Най-четени