Най-богатите хора в света олекнаха с 8,7 милиарда долара 05.01 | 12:00

Крахът на Шанхайската фондова борса стопи състоянието им

От iNews.bg

Крахът на Шанхайската фондова борса оказа силно въздействие върху богатството на най-заможните хора на планетата, предаде Bloomberg. Само през първия търговски ден от годината борсата изгуби 7,02%.

В резултат на масовото разпродаване на ценни книжа на фондовата борса състоянието на петимата най-богати индивиди се е стопило с общо 8,7 милиарда долара в понеделник. За загубите им е оказало въздействие и напрежението между Саудитска Арабия и Иран, допълва още изданието.

Най-голяма е загубата в абсолютна стойност за основателя на Amazon Джеф Безос, чието състояние се е стопило с 3,7 милиарда долара, а акциите на компанията поевтиняха с 5,8%. Така текущото нетно състояние на Безос се свлече до 56 милиарда долара.

Спадът на стойността на акциите на испанския моден ритейлър Inditex с 3,5% доведе до загуба на 2,5 милиарда долара за основателя на компанията Амансио Ортега, чието благосъстояние се оценява на 70,4 млрд. долара.

По-малки са загубите за главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, Карлос Слим и Бил Гейтс, които общо са изгубили 2,5 милиарда долара. Въпреки това съоснователят на Microsoft Бил Гейтс остава най-богатият човек на планетата с нетно богатство на стойност 78,5 милиарда долара.

 

Водещи

Най-четени