Най-големият производител на температурни датчици за коли е... България 07.09 | 15:54

Над 60% от термосензорите се произвеждат у нас, занимаваме се активно и с разработки

От iNews.bg

България е световен лидер по производството на температурни датчици за нуждите на автомобилостроенето.  Освен това наши специалисти се занимават изключително активно с разработки и развойна дейност в тази сфера, като сътрудничеството между науката и бизнеса е на много високо ниво. Това става ясно думите на декана на Машинно-техническия факултет на Техническия университет-София проф. Георги Тодоров.

"Малко известен факт е, че над 60% от световното производство на термосензори за коли е в България”, казва той пред БНР. И пояснява, че всеки автомобил има между 15 и 20 термосензора. Ако САМО един от тях излезе от строя, спира цялата кола. Затова специалистите от ТУ-София работят заедно с водещи компании от автомобилния бранш за това те да станат по-надеждни.

"Автомобилната промишленост, съвременната, не е тази, която ние сме свикнали да възприемаме, че в един завод се случва всичко от развитието на автомобила до производство и най-накрая на вратата на завода се появяват готовите автомобили. В съвременния свят центровете, където се произвеждат автомобилите и продуктите, са на различни места. Няколко големи световни компании вече оперират в България, като произвеждат компоненти за автомобилния сектор с голяма добавена стойност. Което е много важно, тъй като ние, за да сме модерна държава, трябва да работим онова, което има голяма добавена стойност”, смята проф. Тодоров.

"В областта на повишаване на надеждността на тези сензори ние работим съвместно с голям производител, който произвежда в България над 60% от световното производство на термосензори. Те са буквално монополист. В Ботевград се произвеждат. "Майкрософт" няма такъв пазарен дял в операционните системи и развоят все повече идва в България. Сега над половината развой е в България”, казва още експертът.

Водещи

Най-четени