Най-добрият Mускат Oтонел на Балканите зрее в Карнобатския край 01.07 | 09:23
"Карнобатска Мускатова" е единствената ракия, постигаща аромата си изцяло природосъобразно
"Карнобатският край е най-доброто място не само в цяла България, а и на Балканите, за отглеждане на Мускат Отонел. Ароматът на гроздето, което зрее в собствените лозя на "Винпром Карнобат", няма аналог в цял свят, а "Карнобатска Мускатова" е единствената ракия, която притежава автентичен мускатов аромат, постигнат изцяло природосъобразно. Ето защо тя е уникална за българския пазар." Това сподели собственикът на прочутите италиански пепиниерии "Труант" - Тарчизио Труант.
Той произвежда посадъчния материал, с който са засадени лозята на елитните изби от Бордо, Тоскана, Калифорния, Нова Зеландия и ЮАР, но призна, че българският Мускат Отонел, който се отглежда във "Винпром Карнобат", превъзхожда всички останали клонове на този сорт, виреещи в другите части на Европа.
За пръв път той дегустира и любимата на поколения нашенци "Карнобатска Мускатова", създадена от най-узрялото грозде на този сорт. Сеньор Труант посети страната ни в търсене на перфектния тероар за засаждане на Мускат Отонел. Това са масиви, които се отглеждат само природосъобразно. Те трябва да са разположени върху хълмист планински терен с югоизточно изложение, чиито почви са богати на минерали и ценни микроелементи. По негови думи, подобно уникално съчетание на природни фактори може да се открие само в лозята на винпрома, създал прочутата "Карнобатска Мускатова".
Според множество родни дегустатори това е единствената мускатова ракия на пазара, чиито качества са постигнати изцяло с естествени винарски похвати. Те припомниха, че за съжаление много други производители се изкушават да добавят синтетични мускатови капки, за да ароматизират питието, тъй като им липсват умения, технологии и качествено грозде. Технолозите на винпрома пък издадоха, че само добрият Мускат Отонел не е достатъчен да се направи уханен дестилат, защото мускатовият аромат е много нетраен и бързо губи силата си в готовата напитка. За да го съхранят, те изваряват "Карнобатска Мускатова" в специални съоръжения със сребърни филтри, които пречистват ракията до съвършенство и съхраняват мускатовия ѝ характер.
Друга тайна са дряновите бъчви, използвани единствено от "Винпром Карнобат" за отлежаване на дестилатите. Прочутото със здравината си дърво придава топъл златист цвят и по най-природосъобразен начин подчертава мускатовото ухание. При направата на прочутата напитка "Винпром Карнобат" използва и древно християнско тайнство, с което още веднъж я пречиства и облагородява. Всяка година технолозите потапят в току-що изварения дестилат сребърния кръст, осветил на Трифон Зарезан 20-те хиляди дка собствени лозя на компанията. Така даряват на милионите ѝ почитатели част от светостта на християнската реликва и гаранция, че всеки ден ще вдигат наздравица с най-добрата мускатова ракия в България.
Водещи
-
Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина
Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на...
11.05 | 17:20
-
Мис Силикон се окръгли зверски по празниците (СНИМКА)
Михаела Стоичкова ще спраска тясната рокля
11.05 | 17:00
Най-четени
-
КНСБ предупреди, че се задават ефективни стачки в здравеопазването
Работодателските организации отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в...
11.05 | 11:20
-
Екстремална геомагнитна буря от пета степен връхлетя Земята (СНИМКИ)
Тя предизвика полярно сияние но много места по света
11.05 | 09:00
-
Спецакция в София заради наркотици: Най-малко 8 души са задържани
Най-голямо количество наркотици са открити на територията на "Студентски град"
11.05 | 11:00