Най-добрият Mускат Oтонел на Балканите зрее в Карнобатския край 01.07 | 09:23

"Карнобатска Мускатова" е единствената ракия, постигаща аромата си изцяло природосъобразно

От Нели Минчева

"Карнобатският край е най-доброто място не само в цяла България, а и на Балканите, за отглеждане на Мускат Отонел. Ароматът на гроздето, което зрее в собствените лозя на "Винпром Карнобат", няма аналог в цял свят, а "Карнобатска Мускатова" е единствената ракия, която притежава автентичен мускатов аромат, постигнат изцяло природосъобразно. Ето защо тя е уникална за българския пазар." Това сподели собственикът на прочутите италиански пепиниерии "Труант" - Тарчизио Труант.

Той произвежда посадъчния материал, с който са засадени лозята на елитните изби от Бордо, Тоскана, Калифорния, Нова Зеландия и ЮАР, но призна, че българският Мускат Отонел, който се отглежда във "Винпром Карнобат", превъзхожда всички останали клонове на този сорт, виреещи в другите части на Европа.

За пръв път той дегустира и любимата на поколения нашенци "Карнобатска Мускатова", създадена от най-узрялото грозде на този сорт. Сеньор Труант посети страната ни в търсене на перфектния тероар за засаждане на Мускат Отонел. Това са масиви, които се отглеждат само природосъобразно. Те трябва да са разположени върху хълмист планински терен с югоизточно изложение, чиито почви са богати на минерали и ценни микроелементи. По негови думи, подобно уникално съчетание на природни фактори може да се открие само в лозята на винпрома, създал прочутата "Карнобатска Мускатова".

 

966052

 

Според множество родни дегустатори това е единствената мускатова ракия на пазара, чиито качества са постигнати изцяло с естествени винарски похвати. Те припомниха, че за съжаление много други производители се изкушават да добавят синтетични мускатови капки, за да ароматизират питието, тъй като им липсват умения, технологии и качествено грозде. Технолозите на винпрома пък издадоха, че само добрият Мускат Отонел не е достатъчен да се направи уханен дестилат, защото мускатовият аромат е много нетраен и бързо губи силата си в готовата напитка. За да го съхранят, те изваряват "Карнобатска Мускатова" в специални съоръжения със сребърни филтри, които пречистват ракията до съвършенство и съхраняват мускатовия ѝ характер.

Друга тайна са дряновите бъчви, използвани единствено от "Винпром Карнобат" за отлежаване на дестилатите. Прочутото със здравината си дърво придава топъл златист цвят и по най-природосъобразен начин подчертава мускатовото ухание. При направата на прочутата напитка "Винпром Карнобат" използва и древно християнско тайнство, с което още веднъж я пречиства и облагородява. Всяка година технолозите потапят в току-що изварения дестилат сребърния кръст, осветил на Трифон Зарезан 20-те хиляди дка собствени лозя на компанията. Така даряват на милионите ѝ почитатели част от светостта на християнската реликва и гаранция, че всеки ден ще вдигат наздравица с най-добрата мускатова ракия в България.

Водещи

Най-четени