Най-после първи в ЕС - първо за нас газ от Азербайджан 26.04 | 19:57

Природният газ ще се доставя по т. нар. Южен газов коридор

От Андриян Георгиев

България ще е първата страна в Европейския съюз, която ще получи природен газ от Азербайджан. Синьото гориво ще се доставя по т. нар. Южен газов коридор. За това са се договорили президентът на Азербайджан Илхам Алиев и Бойко Борисов.

Южният газов коридор включва пренос на природен газ от Турция към Гърция и Италия, като България може да вземе гориво за около 1 млрд. куб. м годишно и от двете съседни държави след 2014 г. с изграждането на междусистемни връзки.

Това стана ясно в рамките на започналото в Баку двудневно официално посещение на българска правителствена делегация, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Илхам Алиев изразил оптимизъм за бъдещото задълбочаване и разширяване на българо-азербайджанските отношения в търговията, селсконо стопанство, IT-сектора и туризма. Конкретните параметри на проектите в тези области щели да бъдат решени от ресорните министри на двете страни.

Стокообменът между България и Азербайджан за 2011 г. възлиза на около 33 млн. долара, което е с 13% повече в сравнение с този през 2010 г. Българският износ за прикаспийската република е нараснал с 26%, като най-голям дял заемат медикаментите, плочите от дървесина, яйцата и козметиката.

Водещи

Най-четени