Най-търсени са имотите в столичните квартали „Младост“ и „Надежда“ 12.07 | 16:41

Предпочитани са апартаментите до 70 квадрата

От iNews.bg

В големите градове основно се търсят имоти в централните части. В столицата предпочитанията са насочени към кварталите "Младост", "Надежда", "Обеля" и "Люлин" заради по-добрата им комуникация и добрите цени, твърдят от бранша.

Основните предпочитания на купувачите в момента  са ориентирани към жилища, които се намират на добри локации. В това отношение прави впечатление, че има голям интерес към домове, които са разположени около двете линии на метрото, информира БНТ.

Най-търсени в столицата са апартаментите между 60 и 70 квадрата.

Купуват се и доста тристайни жилища. Ръстът при тях е толкова голям, че сделките им вече са достигнали равнището на продажбата на двустайни апартаменти.

По-голямата част от сделките с жилища през първото полугодие са се движили в диапазона 50 000 и 70 000 евро. Все  по-често се купуват имоти и за 100 000 евро. Клиентите търсят по-големи апартаменти, което и сигурен признак, че пазарът се възражда.

С 15% са скочили сделките  при закупуване на жилища през юни в столицата и в по-големите градове на страната. От агенциите за недвижими имоти и повишаване на цените. Все по-често жилища са купуват и с цел инвестиции, заради скок в наемите.

Наблюдава се възраждане на интереса към закупуване на втори дом в така наречените ваканционни комплекси край морето и в планината, които после могат да се отдадат под наем. В момента цената върви по около 50 евро на ден.

В момента около  20 % от сделките, които се случват на пазара са с цел инвестиция, а не само за живеене, което бе практика в силните периоди на  кризата, твърдят от бранша.

Водещи

Най-четени